Despre socialism și despre acest jurnal

Un jurnal în care scriu despre socialism. Combinația de litere „sg” din fața cuvântului „Jurnal” însemnă „socialism global” (en. world socialism).

Socialismul este o idee simplă, însă lumea nu știe ce este. Socialismul este interpretat greșit sau intenționat la nivel global. În Republica Moldova sau în spațiul post sovietic situația este probabil și mai gravă în privința asta. Naționalismul îndoctrinează constat lumea cu ideea precum că în Uniunea Sovietică a existat socialism sau comunism și că capitalismul este unica soluție. Leninismul și Uniunea Sovietică pe de altă parte, de la revoluția bolșevicilor din 1917, constat a îndoctrinat populația precum că ceea ce exista în Uniunea Sovietică sau cel puțin ce se construia era socialism/comunism. În Uniunea Sovietică nu a existat niciodată socialism, iar revoluția bolșevică nu a fost una socialistă. Lenin a construit capitalism de stat în Rusia, iar ideile sale era o distorsionare a idealurilor socialiste și a ideilor lui Marx. Leninismul s-a răspândit și în alte țări unde a fost stabilit capitalismul de stat: China, Cuba, România etc. Socialismul nu a fost încercat încă niciodată și aceste țări nu au nimic în comun cu socialismul.

Capitalismul este o societate divizată în două clase, clasa muncitoare care este majoritară și clasa capitalistă. Clasa muncitoare este exploatată de clasa minoritară capitalistă prin intermediul proprietății private a mijloacelor de producție și sclavia remunerației (sistemul de remunerații). Sistemul capitalist funcționează doar pentru clasa minoritară, iar clasa muncitoare nu are altceva de ales decât să fie exploatată. Statul, guvernul, sistemul de educație, mass-media, restul instituțiilor au fost create și sunt controlate de clasa capitalistă și funcționează în interesul acestei clase privilegiate. Nimic nu se face, legi sau altceva, care ar defavoriza interesele acestei clase. Ideile în societatea actuală reprezintă ideile clasei care guvernează societatea – clasa capitalistă. Capitalismul este un sistem la nivel global, iar libertatea și democrația sunt niște lucruri iluzorii, doar niște slogane.

Doar socialismul va pune capăt inegalității, exploatării și sclaviei remunerației care există în capitalism. Socialismul poate fi stabilit doar la nivel global și doar de însăși clasa muncitoare care se va emancipa prin educație, aflând ce este socialism și va dori să stabilească o societate socialistă. Socialismul va fi o societate globală, fără state și fără hotare, bazată pe proprietatea comună, controlul democratic, producție pentru consum și accesul liber la bunurile produse în comun. Socialismul va reprezenta o societate fără clase sociale unde fiecare poate contribui voluntar, astfel autorealizându-se și fiind cu adevărat liber, deținând controlul asupra propriei sale vieți. Va fi o societate în care nu va mai exista sărăcie și șomaj, lupă pentru profit, ură, discriminare și xenofobie, războaie și distrugerea mediului planetei.

Totuși socialismul nu va fi o utopie în care toate probleme umane vor fi rezolvare, însă el va rezolva probleme societății capitaliste în care trăim astăzi. Societatea socialistă va fi complet alta, începând de la gândire, cultură, valori, educație, relații dintre oameni și terminând cu modul de producție și distribuție a bunurilor. Luând considerație toate acestea, este greu de imaginat că o astfel de societate nu poate exista. Ea va exista, prin contribuția fiecăruia din noi.

Scriu în acest jurnal pentru a educa societatea din regiunea asta. Dacă crezi că socialismul este cea ce-ți dorești și este important pentru tine, poți contribui și tu. Află mai întâi ce este socialism, lansează-ți un jurnal unde vei scrie despre socialism și despre probleme cu care se confruntă clasa muncitoare de aici. Mă poți ajuta print a scrie articole și transforma acest jurnal din unul personal în unul public.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s