Există propagandiști capitaliști și în Moldova, am dat peste unul

1185071_599778383423473_628132354_nCitind articolul acesta dau peste ultima propoziție:

SUA, spre deosebire de Rusia ţaristă sau cea sovietică, nu au rămas în niciun teritoriu ocupat în urma războaielor purtate. S-au retras în timp util şi, de regulă,au lăsat în urma lor o piaţă liberă şi un model democratic de guvernare. Oricum ai da, antiamericanismul, vorba scriitorului francez Bernard-Henri Lévy, este un socialism pentru proşti.

Probabil autorul a uitat de Hiroshima și Nagasaki,  Iraq, Afganistan și alte țări care le-a invadat SUA și în care a lăsat numai „libertate” și „democrație”.  Pe Wikipedia puteți vedea o listă (sau asta dacă vă place) interminabilă de țări (chiar și după al doilea război mondial) în care SUA a efectuat intervenții militare și în care a lăsat numai „libertate” și „democrație”. Autorul articolului pare să fie deconectat puțin de realitate. Dar nu mă mir, el promovează propaganda mass-mediei mainstream controlată de statul american și corporațiile și companiile din SUA. Poate autorul vrea să se informeze despre imperialismul american și despre crimele de război efectuate de SUA în țările care le-a invadat? Iată o lecție de Noam Chomsky. De asemenea îi recomand și o carte „Understanding Power” tot de ce acest autor, unde ar putea să vadă ce este în realitate SUA și democrația ei. Dar cred că pe autor puțin îl interesează asta, scopul lui în continuare probabil este să facă propagandă capitalistă împotriva socialismului.

Deci SUA nu este mai bună decât Rusia sau Uniunea Sovietică în privința asta (ocuparea și invadarea altor țări, imperialismul), dacă despre asta a vrut să vorbească autorul. Eu cred că e timpul să lăsăm poveștile acestea, în capitalism nu exista democrație și nici libertate, există exploatare a clasei muncitoare, inegalitate, mizerie și nedreptate, război, iar cuvintele acestea „libertate”, „democrație” în capitalism sunt doar niște slogane. Mai mult decât atât, actualmente capitalismul de stat care a fost în Uniunea Sovietica a trecut la capitalismul obișnuit în țările post sovietice. Deci pentru un muncitor nu schimbă nimic, fie că este exploatat aici, în SUA sau Europa, capitalism este global. Ar schimba doar atunci dacă am aboli capitalismul și am stabili o societate globală socialistă.

Acum despre gulag și socialism. Se vede că autorul este prost informat și nu cunoaște că în Uniunea Sovietică nu a existat niciodată socialism, ci capitalism de stat cu dictatura clasei birocratice. El în continuare repetă propaganda capitalistă și leninistă care conectează Uniunea Sovietică și socialismul. Dacă autorul ar fi știut ce este socialism, poate nu ar fi scris astfel de lucruri de lipsite de sens.

Altă propagandă care o promovează acest autor este așa numitul „antimaericanism”.  Îl citez iară pe Noam Chomsky:

The concept “anti-American” is an interesting one. The counterpart is used only in totalitarian states or military dictatorships, something I wrote about many years ago (see my book Letters from Lexington). Thus, in the old Soviet Union, dissidents were condemned as “anti-Soviet.” That’s a natural usage among people with deeply rooted totalitarian instincts, which identify state policy with the society, the people, the culture. In contrast, people with even the slightest concept of democracy treat such notions with ridicule and contempt. Suppose someone in Italy who criticizes Italian state policy were condemned as “anti-Italian.” It would be regarded as too ridiculous even to merit laughter. Maybe under Mussolini, but surely not otherwise.

 

Care e cauza războiului?

Cauza de bază a războiului modern este rivalitățile internaționale inseparabile de  capitalism și dominația clasei capitaliste a resurselor lumii. Chiar și al doilea război mondial  nu a fost o excepție, nu a fost un război despre democrație sau fascism.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s