De „Ziua Independenței” sunt antipatriot

„Patriotismul, domnule, este ultimul resort al ticăloșilor”, Samuel Johnson.

Astăzi este așa numita „Ziua Independenței Republicii Moldova”, o zi în care statul promovează intens ideologia patriotică. Sunt arborate drapele peste tot, cât mai mari,  se  lansează tot felul de sloge patriotice fără sens, se fac concerte și alte distracții pentru a îndoctrina masele.

Patriotismul (ca și naționalismul) este o ideologie a divizării oamenilor, o idee  precum că țara în care te-ai născut cumva îți aparține, îi ești cumva dator sau că țara ta este cea mai bună sau mai superioară decât alte țări, sau că există cumva vre-o diferență între noi și alți oameni din alte state. Chiar dacă patrioții încearcă să nege asta și fac referință la toleranță, ideologia patriotică până la urmă implantează în mințile oamenilor ura, xenofobia, rasismul, șovinismul. Statul folosește patriotismul pentru a controla masele, iar clasa capitalistă, care la rândul ei controlează statul, pentru a-și apăra proprietatea privată și a menține sistemul capitalist bazat pe exploatare a clasei muncitoare.

Educația patriotică se face întotdeauna prin distorsionarea adevărului istoric sau exagerarea unor evenimente și oameni care în realitate reprezintă interesul elitei și nu a oamenilor. Statele se creează pe baza conflictelor de interese a leitelor sau clase care rulează aceste state. Istoricul și activistul american Howard Zinn în cartea sa „A People’s History Of The United States” (o puteți citi aici online) scrie următoarele:

… noi nu trebuie să acceptăm memoriile statelor ca fiind ale noastre. Națiunile nu sunt comunități și nu au fost niciodată, istoria oricărei țări, prezentate ca istoria unei familii, ascunde conflicte aprige de interese (uneori care au explodat, cele mai deseori represate) dintre cuceritori și cuceriți, stăpâni și sclavi, capitaliști și muncitori, dominatori și dominați în rasă și sex. Și într-o astfel de lume de conflict, o lume de victime și călăi, este treaba oamenilor gânditori, cum a sugerat Albert Camus, nu să fim de partea călăilor.

Îndoctrinarea patriotică face ca elitele locale pentru interesele lor să folosească clasa muncitoare pentru a lupta în războaie cu alte state, mințind lumea că se luptă pentru o cauză. Se induce ideea că a muri pentru țara ta sau a ucide pe alt om, femeie sau copil din altă țară este un lucru sfânt. De asemenea statul oferă medalii și tot felul de titluri de erou pentru cei care  au ucis sau au murit în lupta cu cineva din altă țară, iar cei din altă țară au luptat, au ucis sau au murit pentru țara lor și au devenit și ei eroi.

Statul este o invenție artificială, de a lungul istoriei menită să servească diferite elite sau clase sociale (cum ar fi clasa capitalistă) și a controla și a diviza oamenii cu ideologii naționaliste patriotice. Dacă îndoctrinarea patriotică nu este suficientă, atunci se arborează un drapel și mai mare în centrul Chișinăului, și încă vreo trei pe lângă el, deoarece nu era suficient. Prin oraș și prin țară sunt puse placate pe care se scrie „Iubesc Moldova”, de parcă  oamenii ar fi proști și nu știu pe cine vor să iubească sau ce să iubească.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s