1 mai – ziua clasei muncitoare

1 Mai – ziua clasei muncitoare sau ziua internațională a muncitorilor. În Republica Moldova cei care nu cunosc istoria acestei zile și sunt îndoctrinați bine cu idei capitaliste o asociază numaidecât cu regimul totalitar sovietic sau, cum este la modă acum, cu rușii. De asemenea mai avem o modă la noi de a nu gândi, dar a repeta tot ce spune mass-media.

Sărbătoarea de 1 Mai a luat naștere în Statele Unite în 1887 pentru a comemora zeci de muncitori protestatari executați de către poliție deoarece protestau pentru reducerea zilei de muncă și îmbunătățirea condițiilor de muncă (vedeți istoria pe Wikipedia).

Foarte des sărbătoarea este generalizată cu expresia „ziua muncii”, însă eu cred că asta este o metodă de a sustrage atenția oamenilor de la realitate, un fel de manipulare. 1 Mai este ziua clasei muncitoare și reprezintă lupta muncitorilor pentru eliberare și o nouă lume. Sistemul capitalist a divizat societatea în două clase, una muncitoare ( care este majoritate) și clasa capitalistă (care este minoritate). Deoarece clasa capitalistă deține în proprietate mijloacele de producție și resursele, ea exploatează clasa muncitoare care este deposedată. Spre exemplu, dacă lucrezi la un patron, atunci faci parte din clasa muncitoare și ești un sclav al remunerației. Patronul are profit deoarece îți oferă o remunerație valoarea căreia este mai mică decât tu produci. Însă foarte puțină lume recunoaște că este exploatată deoarece începând din școală și terminând cu facultatea și mass-media sistemul capitalist (care controlează toate sferele) ne spălă mințile precum că acest sistem este cel mai bun și nu există nici un fel de exploatare și nici un fel de sclavie a remunerației.

În Republica Moldova există o continuă propagandă pentru a discredita această sărbătoare asociind-o cu regimul totalitar sovietic. Uniunea Sovietică sărbătorea 1 Mai pentru a arăta că susține muncitorimea și socialismul. Realitate însă era cu totul alta. În nici un moment din istoria Uniunii Sovietice nu a existat socialism. Sistemul economic al Uniunii Sovietice, chiar de la revoluția din 1917, a reprezentat capitalism de stat. Acest lucru l-a recunoscut chiar și Lenin, care a distorsionat ideile lui Marx și a instalat dictatura unui singur partid și nu socialismul. Mijloacele de producție în Uniunea Sovietică erau proprietatea statului, iar clasa birocratică prin dictatură exploata muncitorimea. În nici un moment în Uniunea Sovietică muncitorimea nu deținea în mod democratic mijloacele de producție și nu controla producția și distribuția bunurilor, primele lucruri care ar trebui să existe într-o societate socialistă. Pentru a controla mințile oamenilor, Uniunea Sovietică prin propagandă și spălare de creier exploata idealurile socialiste și socialismul, însă în realitate fiind o dictatură și capitalism de stat și nu avea nimic în comun cu socialismul. Pe de altă parte, statele capitaliste tot prin propagandă și convingere asociază socialismul cu Uniunea Sovietică sau dictaturi similare (în care la fel nu a existat niciodată socialism) pentru a discredita ideile și mișcările socialiste (și filozofi ca Marx), și a crea impresia că sistemul capitalist este unica alternativă, că avem nevoie de el ca de aerul pe care îl respirăm.

Socialismul nu a fost încercat încă niciodată. Socialismul este o societate în care mijloacele de producție sunt deținute în comun și controlate în mod democratic de către societatea globală. Dacă nu există democrație, nu există socialism. Socialismul exclude categoric existența statului, munca forțată, sistemul bănesc, piață, vânzări cumpărări, lideri sau partide. Producția în socialism este realizată în comun pentru necesitate. Din acest motiv fiecare are acces liber la bunuri și tot din acest motiv lucruri ca bani, piață, profit sau vânzări își pierd sensul, nu pot exista. Socialismul categoric nu poate fi stabilit într-o singură țară, el poate fi stabilit doar la nivel global și controlat în mod democratic de comunități de cooperare. Nici un stat în lume nu are toate resurse necesare pentru a stabili socialismul. Încercarea de a stabili socialismul într-o singură țară va eșua deoarece această societate va trebui să intre în contract cu un alt sistem incompatibil (capitalismul) care este bazat pe alte principii: sistem bănesc, producție pentru profit și nu necesitate, exploatare, vânzări, cumpărări. (Mai multe informații referitor la ce este socialism vedeți la http://www.worldsocialism.org/index.php )

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.