Capitalismul și explotarea

Sunt sigur că toți am auzit de acest sistem, capitalismul, și la școală, la facultate sau în media ne este spus că el este cel mai bun sistem, el este atât de bun în cât avem nevoie de el ca și de aerul pe care îl respirăm. Nimeni nu scapă de propaganda capitalistă, începând cu sistemul de educație și terminând cu mass-media și instituțiile publice deoarece noi trăim în acest sistem. Modul cum funcționează acest sistem economic afectează orice domeniul din viața noastră: economie, cultură, politică, știință, educație, societate, familiile noastre și viața personală.

Capitalismului și exploatarea

Cum un singur om poate avea un salariu de milioane sau sute de milioane de dolari pe an? Ce fel de abilități deosebite poate avea aceste om ca să aibă un astfel de salariu? Acest lucru se poate întâmpla doar dacă exploatezi muncitorii. De unde vine profitul unui patron care, spre exemplu,  deține o întreprindere? Un om este capabil să lucreze mai mult decât el consumă, iar capitaliștii cunosc acest lucru. Pentru a avea profit este necesar ca să plătești unui lucrător mai puțin decât el produce. Capitaliștii plătesc lucrătorilor așa numita remunerație, o sumă de bani care să fie suficientă doar pentru ca lucrătorii să-și poată întreține existența, să poată veni a doua zi la serviciu și să lucreze cât mai mult. Ei nu plătesc lucrătorilor atât cât ei produc, altfel ei nu vor avea profit. Capitaliștii nu au nici un interes să mărească salariile sau să reducă numărul de ore dacă muncitorii produc mai mult, interesul lor este să plătească cât mai puțin și să ia cât mai mult surplus (profit). Deci profitul este munca neplătită muncitorilor.  Acest proces de producere reprezintă o exploatare prin muncă sau sclavia remunerației (en. „wage slavery”).

Proprietatea privată și mijloacele de producție

Dar de ce muncitorii sunt nevoiți să se ofere a fi exploatați? Profesorii la școală ne învață (ne spală creierii) că este etic ca patronul să ia surplusul de muncă (profitul) deoarece el deține în proprietate, spre exemplu, întreprinderea, fabrica, pământul sau uneltele de muncă, iar el sau părinții sau buneii lui a lucrat din greu ca să cumpere aceste lucruri, ca să acumuleze acest capital. Însă acest lucru nu este adevărat deoarece el sau buneii și părinții lui au obținut toate acestea tot pe spatele lucrătorilor care i-au exploatat, mărindu-și profitul și capitalul. Lucrurile (fabrici, întreprinderi, pământ, resurse naturale etc.) cu care este realizată producția se numește mijloace de producție. Pentru a produce este nevoie să ai aceste mijloace de producție. Spre exemplu, pentru a produce pâine este necesar să ai o fabrică de pâine. În capitalism mijloacele de producție sunt deținute în proprietate de către unii oameni (capitaliști). Cei care nu au aceste mijloace de producție sunt incapabili să producă pentru a se întreține și tot ce le rămâne este să-și vândă brațele de muncă pentru o remunerație care este mai mică decât ei produc. Astfel oamenii (muncitorii, clasa muncitoare) sunt nevoiți benevol să se ofere a fi exploatați, iar noi suntem învățați din fașă că acest lucru este corect, etic și natural.

La aceste concluzii au ajuns oamenii încă cu mult timp în urmă. Spre exemplu, Marx și Engels, au analizat în detalii cum funcționează acest sistem. Însă propaganda capitalistă prin minciună și manipulare a distorsionat complet imaginea acestor doi oameni și i-au marginalizat. Acest lucru este făcut cu scopul ca să nu ne dăm întrebări și să acceptăm acest sistem așa cum el există, să credem ca el este cel mai bun. Pe de altă parte, dacă credeți că acești doi oameni au ceva comun cu Uniunea Sovietică acest lucru însemnă că ați căzut în plasa propagandei capitaliste, dar și a celei sovietice.

Modul cum funcționează acest sistem afectează enorm modul nostru de viață. Practic toate lucrurile care se întâmplă în societatea noastră și ce fel de societate avem se datorează acestui sistem. Există consecințe enorme în toate sferele, inclusiv este afectat direct chiar și modul nostru de trai și a percepe viața, dar despre asta voi scrie în articolele viitoare unde voi descrie și de ce au loc și crizele economie în sistemul capitalist.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s